EkoDeko – ekologisempaa asumista

EkoDeko on luonnollinen puutalo, jonka rakenteet ovat pääosin puuta. Puukuitueriste takaa yhdessä ilmansulkukankaan ja puukuituisen tuulensuojalevyn kanssa optimaalisen lämpimyyden ja ekologisen rakenteen sekä mukavan sisäilman. Ekorakenne on saatavilla kaikkiin Dekotalon malleihin ja toimituksiin!

Miksi valitsisit ekorakenteen?

Lämmin
Merkityksellisin asia talon ekologisuudessa on mahdollisimman pieni asumisaikainen energiankulutus. EkoDekon rakenne on tarkkaan mietitty juuri tästä näkökulmasta.

Ekologinen
EkoDekon materiaalit ja niiden kierrätettävyys on huolella varmistettu. Asumisaikaiseen ekologisuuteen vaikuttavat jokapäiväiset valinnat.

Hiilijalanjälki
Metsä on uusiutuva luonnonvara. Kasvaessaan puu sitoo suuret määrät ilmakehän hiilidioksidia. Talon rakenteissa puuhun sitoutunut hiili pysyy varastoituneena, eikä kuormita ympäristöä. Mitä enemmän puuta tai puupohjaisia tuotteita käytetään rakenteissa, sitä ekologisempi talo on.

Ekorakenteen eristeenä käytetään pääosin kierrätetystä puukuidusta valmistettua eristettä. Puukuitueristeellä on suuri kosteuskapasiteetti, eli se voi sitoa itseensä huoneilman kosteutta menettämättä eristysominaisuuttaan. Tuulensuojana käytetty puukuitulevy on puupohjainen huokoinen levy, joka muodostaa samalla kylmäkatkon rakenteisiin ja parantaa rakenteen lämpimyyttä. Ilmansulkukangas takaa talon tiiveyden ja samalla sillä on eri vuodenaikojen kosteuksia tasaavat ominaisuudet.

Puurunko, puukuitutuulensuoja, puukuitueriste ja kosteutta tasaava ilmansulkukalvo antavat parhaat olosuhteet niin rakenteille kuin sisäilmallekin.

Rakentamisen hiilijalanjälki

Kaikki Dekotalot rakennetaan puurunkoisina, joka on ympäristöystävällinen valinta. Metsä sitoo hiilidioksidia kasvaessaan ja talon rakenteissa käytettynä puu toimii hiilivarastona. Puu on uusiutuva luonnonvara, joka järkevällä metsänhoidolla takaa optimaalisen ekologisuuden.

Rakentamisen hiilijalanjälki syntyy rakennuksen elinkaaren eri vaiheissa:
Ennen rakentamista tapahtuvista materiaalien hankinnasta, valmistuksesta ja kuljetuksista.
Rakentamisen aikana kuljetuksista ja itse rakennustoiminnasta.
Asumisen aikainen käyttö ja korjaus
Elinkaaren loppu, purkaminen, jätteen käsittely ja loppusijoitus.

Rakennuksen elinkaaren vaiheista asumisen aikainen hiilijalanjälki on kaikista suurin. Hiilijalanjäljen suuruuteen voi vaikuttaa jo rakennusta suunnitellessa sekä asumisen aikana. Yksittäinen iso vaikutus hiilijalanjälkeen on lämmitysmuodon valinta. Erilaiset pumppujärjestelmät, kuten ilmalämpöpumppu, vesi-ilmalämpöpumppu tai maalämpöpumppu ovat kaikista ympäristöystävällisimpiä. Myös erilaisilla asumistottumuksilla voi vaikuttaa hiilijalanjälkeen. Esimerkiksi sisäilman lämpötila, veden ja sähkön käyttö, talon huoltotoimenpiteistä huolehtiminen jne. vaikuttavat hiilijalanjäljen suuruuteen.

Ekologisempaa asumista

Alla olevilla yksittäisillä valinnoilla voit vaikuttaa kotisi ympäristöystävällisyyteen jo rakennusvaiheessa sekä asumisen aikana.

Valinnat rakennusta suunnitellessa ja rakennettaessa: 
1) Puurunkoinen talo -> erinomainen materiaali, kierrätettävä ja sitoo hiiltä koko rakennuksen elinkaaren ajan.
2) Sopivan kokoinen talo (vältä turhia neliöitä)
3) Valitse energiatehokas lämmitysjärjestelmä (Pilp, Vilp, Ml)
4) Vettä säästävät vesikalusteet
5) Sähköä säästävät sähkökalusteet (Jää/pakastinkaapit, led-valot yms)
6) Tutkitut turvalliset rakenteet ja materiaalit (säästöä remonteissa!)
7) Tehokas lämmöntalteenotto ilmanvaihdossa
8) Kotimaisuus
9) Rakennusaikainen lajittelu
10) Valitessasi EkoDeko rakenteen pienennät edelleen kuormitusta

Valinnat asumisen aikana:
1) Pidä huoneiden lämpötilat oikeina. Makuuhuoneissa riittää 20 astetta ja olohuoneessa 22. Jokainen aste vaikuttaa 5% kuluihin.
2) Lajittele jätteet: muovit, pahvit, lehdet, biojäte
3) Säästä vettä! Korjaa vuotavat hanat välittömästi
4) Säästä sähköä
5) Pidä huoltokirjaa ja huolla/huollata taloasi (talon arvo säilyy ja remonttien tarve jatkossa pieni)
6) Vaihda IV-koneen suodattimet riittävän usein
7) Kuivaa pyykit kuivaustelineellä kuivausrummun sijaan
8) Suojaa liika auringonvalo ulkopuolelta mekaanisesti (markiisi) ennemmin kuin koneellisesti
9) Vähennä ruokahävikkiä ja lisää kasvisruokaa.
10) Siivoa riittävästi