Omakotitalon rakentaminen ja 4 huomioitavaa asiaa

4-huomioitavaa-asiaa-omakotitalon-rakentamisessa

”Kyllähän jokaiselta suomalaiselta mieheltä yhden omakotitalon rakentaminen onnistuu. Työn ohessa, lomilla ja talkoilla, niinhän sitä on ennenkin tehty ja hyviä taloja on tullut.” Tämmöistäkin argumentointia vielä joskus kuulee, mutta onkohan siinä mitään perää? Otetaanpa hetki ja mietitään asiaa muutamalta näkökantilta!

Kaavamääräykset ja rakentamisen laatumäärittelyt

”Ennen vanhaan” piirrettiin talon kuvat ja haettiin luvat ja sitten alettiin tekemään. Pitkästä tavarasta ja mielellään oman metsän tukeista kenttäsirkkelillä sahatuista lankuista ja laudoista. Silloin ei taidettu sahatavaralle määritellä lujuusluokituksia, ehkä silmämääräisesti tutkittiin ja talonpoikaisjärjellä edettiin hommissa. Kaavamääräykset, viranomaistarkastukset, veroraportoinnit jne. taisivat olla aika paljon vähäisempiä kuin nykytilanteessa.

Omakotitalon rakentamista suunnittelevat törmäävät nykyään jo hankkeensa alkumetreillä sellaisiin termeihin kuin rakentamistapaohje, asemakaavamääräys, tehokkuusluku, ohjeellinen rakennusala jne.
Ensimmäistä kertaa rakentamassa olevalla ihmisellä menee tovi jos toinenkin pelkästään rakennusalan terminologiaan sisälle pääsemiseen, puhumattakaan sitten siitä kun edetään hankkeessa pidemmälle ja pitäisi ymmärtää miten vaikkapa Maankäyttö- ja rakennuslaki tai Rakentamismääräyskokoelma vaikuttavat omakotitalon rakentamiseen.

Rakentamisbudjetti on rajallinen

”Haaveet kaatuu” lauloi joskus Marjarannan Jore. Kaikissa rakentamishankkeissa on olemassa budjetti ja aina se on myös rajallinen. Siinä vaiheessa, kun omasta uudesta talosta vasta haaveillaan, ollaan usein vielä kaukana siitä ymmärryksestä, paljonko omakotitalon rakentaminen oikeasti maksaa.

Inhimillistä on, että kustannuksia arvioidaan alakanttiin ja toisaalta se, että oman nykyisen asunnon tuleva myyntihinta arvioidaan yläkanttiin. Tässä haaveiluvaiheessa tulevaan kotiin on helppo sijoittaa monenlaisia tiloja ja paljon varustelua. Todellisuus ja oman rakentamisbudjetin rajallisuus iskee vastaan myöhemmin, mutta mitä aikaisemmin se tapahtuu, sitä parempi.

Muuttovalmis talopaketti on monessakin mielessä oivallinen ratkaisu ja yksi niistä on juuri rakentamisbudjetin näkökulma. Muuttovalmistalosta tehdään yksi sopimus ja siinä oleva hinta pitää.

Toki joustavilla talotoimittajilla, kuten Dekotalo, asiakkaan on mahdollista tehdä laajalti muutoksia vielä kauppasopimuksen allekirjoittamisen jälkeenkin ja luonnollisesti muutoksilla on tällöin hintavaikutus.
Kuitenkin keskeisin osa omakotitalon rakentamisen kustannuksista on selvillä jo ennen kuin yhtään lankkua on työmaalle edes tilattu! Juuri tämän takia myös pankit rahoittavat mielellään asiakkaita, jotka rakennuttavat omakotitalonsa luotettavan ja tunnetun talotoimittajan toimesta muuttovalmiiksi asti.

Oman panoksen realistinen arviointi

Muuttovalmiin talon rakennuttaminen on edullista vaikka asiakas ei itse tekisikään muuta kuin hoitaisi siivoushommat. Omalla työllä voi toki edelleen säästää rahaa, oli kyse sitten auton korjaamisesta tai omakotitalon rakentamisesta. Keskeistä on tietysti, että taitoa, aikaa ja työvälineitä löytyy. Monesti se vain on niin, että tavallisella ihmisellä joku noista puuttuu kun puhutaan omakotitalon rakentamisesta.

Sanotaan, että tekemällä oppii ja on se kyllä totta. Kannattaako rakentamista sitten harjoitella omalla omakotitalotyömaalla, siitä voidaan olla montaa mieltä. Jokainen talo tulee jossain elinkaarensa vaiheessa myytäväksi ja silloin omatoimirakentajan tekemisiä tarkastellaan takuuvarmasti suurennuslasin kanssa. Vielä ikävämpää on se, jos rakentamisvirhe paljastuu vasta kauppojen jälkeen ja omatoimirakentaja laitetaan siinä vaiheessa maksumieheksi.

Vastuullista toimintaa talotoimittajalta on se, että jo hankkeen alkumetreillä neuvotteluvaiheessa laaditaan hankelaskelma, johon pyritään huomioimaan mahdollisimman realistisesti rakentamishankkeen kokonaiskustannukset. Tässä vaiheessa luotettavan talotehtaan ammattitaitoinen myyntiedustaja pystyy arvioimaan yhdessä asiakkaan kanssa myös sitä, mitä työvaiheita asiakas pystyy ja hänen on järkevää ottaa itse hoitaakseen.

Työturvallisuus omakotitalotyömaalla

”Jokainen otti oman vastuun kun talkoilla tehtiin.” Näin kai se ennen meni. Nykyään ei niinkään pienellä rakennustyömaalla kuin yksittäisellä omakotitalotyömaalla sallita poikkeamia työturvallisuusmääräyksistä. Työsuojeluviranomaisten tiukentunut ote ja lisääntyneet työmaatarkastuskäynnit kitkevät alalta tehokkaasti niitä toimijoita, jotka viis veisaavat määräyksistä ja tekijöiden oikeudesta työturvalliseen työpaikkaan.

Varmaa tietoa ei ole onko asiaa oikeasti tilastoitu, mutta saattaapa tilanne olla nykyään jo se, että suhteellisesti eniten työtapaturmia omakotitalotyömailla tapahtuu iltaisin ja viikonloppuisin. Siis silloin kun ammattitekijät ovat jo poissa työmaalta ja työn touhussa ovatkin omatoimirakentajat, tulevan talon isäntäpariskunta.

Omakotitalon rakennuttaminen muuttovalmiiksi asti on aivan aidosti järkevää. Muuttovalmiita omakotitaloja tarjoaa nykyään valtaisa määrä talotoimittajia ja rakennusliikkeitä. Asiakkaalla on siis valinnanvaraa ja toisaalta myös valinnan vaikeutta. Jokainen asiakas haluaa luonnollisesti välttää virhevalintaa, koska se saattaa pahimmassa tapauksessa raunioittaa yksittäisen ihmisen henkilökohtaisen talouden loppuelämäksi.

Kannustammekin asiakkaitamme miettimään päätöksentekovaiheessa myös muita näkökohtia kuin eri talotoimittajien tarjoamia hintoja. Halvin toimija on harvoin halvin kun loppuviimeksi kokonaisuutta tarkastellaan.

Mikäli olet suunnittelemassa oman kodin rakentamista, niin tilaa Dekotalon Talokirja. Sieltä löydät paljon ideoita ja hyödyllistä tietoa!