Asiakastarinat

Napakan budjetin koti

Aamukahvipöydästä messutalon rakentajaksi

 

Istut aamukahvipöydässä ja silmäilet päivän lehteä. Uutinen kotipaikkakunnalle tulossa olevista asuntomessuista kiinnittää huomiosi ja mainitset niistä puolisollesi. Tasan kahden vuoden päästä olet esittelemässä tulevaa kotiasi, uuden karheaa messutaloa.

Suunnilleen näin voisi tiivistää Elmo Uusitalon ja Kiira Partin päätymisen asuntomessurakentajiksi. Kotipaikkakunnalleen opintojen jälkeen palannut nuoripari asui uudessa kerrostaloasunnossa, jonka pintamateriaalit he itse olivat valinneet. Arki sujui mukavasti. Kunnes tuli tuo aamu ja uutinen Kouvolaan tulossa olevista asuntomessuista osui Kiiran silmiin.

”Innostuin heti. Korian messualue vanhoine punatiilisine kasarmeineen houkutti. Aloin heti puhua Elmoa mukaan projektiin, mutta hän oli varauksellinen. Lopulta osat vaihtuivat: kun Elmo innostui, minä aloin epäillä, onko meistä tähän”, Kiira sanoo.

Ensikertalaisia rakentajina

 

Sekä Elmo että Kiira ovat asuneet lapsuutensa omakotitalossa ja kummankin perheillä on kesämökit, joten omakotiasuminen siihen liittyvine töineen on molemmille tuttua. Rakentamiskokemusta tai käsitystä rakentamisesta kummallakaan ei kuitenkaan ollut. ”Ostimme muuttovalmiin talon. Vanhan talon remontointi ei olisi ollut vaihtoehto, sillä vasara ei pysy kummankaan kädessä. Meille on kuitenkin ollut täydellinen yllätys, kuinka paljon olemme itse joutuneet tekemään, päättämään ja olemaan läsnä. Talon rakentaminen on ollut kuin toinen työ”, pari summaa.

Esimerkiksi sähkökaapin pystyttäminen on molemmilla edelleen tuoreessa muistissa.
”Lähdettiin liikkeelle siitä, että ensin piti selvittää, mikä sähkökaappi ylipäätään on. Polven anatomian tiedän viimeistä piirtoa myöten, mutta sähkökaapin anatomia oli minulle täysin vieras. Onneksi on ystäviä, jotka tiesivät ja olivat valmiita auttamaan vaikka yömyöhällä”, Elmo sanoo.

Myös jatkuva siivoaminen ja rakennusjätteen määrä yllätti parin täydellisesti. Ja talvinen lumenluonti: se on piirtynyt Elmon mieleen ikuisiksi ajoiksi.
”Ulkoverhous oli vaihdettava. Jouduin sen vuoksi tekemään lumityöt uudelleen kahden metrin etäisyydeltä koko talon ympräriltä. Ja tämä kaikki tietenkin kesken talven pahimman lumimyräkän”, Elmo muistelee.

Itse suunniteltu pohja

 

Se, minkälaisen kodin pari halusi rakentaa ei ollut täysin selvä projektin alussa. Visio pohjasta oli kuitenkin olemassa. ”Elmo halusi yksi- ja minä kaksikerroksisen kodin”, Kiira kertoo ja selittää, että Elmo on asunut lapsuutensa kaksikerroksisessa ja hän itse yksikerroksisessa talossa. Omaan kotiin haluttiin siis täysin päinvastaista kuin, mitä lapsuuden kodissa oli ollut.

Pariskunta päätti, että kummankaan toive ei jyrää toista vaan uudessa kodissa molempien toiveet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin.

”Piirsimme pohjasta useita versioita ja hioimme luonnosta yhä uudelleen ja uudelleen. Käytimme suunnitteluun kymmeniä työtunteja. Lopulta päädyimme L:n-muotoiseen pohjaan, jossa L:n lyhyeen sakaraan on sijoitettu huomattavasti tavanomaista korkeampi, avoin olohuonekeittiö ja pitkään sakaraan yksikerroksiset makuuhuoneet ja märkätilat. Tämän jälkeen soitimme eri taloedustajille ja selvitimme, kuka pystyy toteuttamaan meidän unelmamme. Haaste oli nimenomaan erikorkuisten tilojen yhdistäminen samaan taloon. Lopulta sopiva toimittaja löytyi ja olemme tyytyväisiä, että emme lähteneet muokkaamaan alkuperäistä ideaamme. Lopullinen pohja syntyi, kun valmiin talomallin piirrosta muokattiin meidän suunnitelmamme mukaan”, Elmo sanoo.

Tarkka budjetti

 

Elmo ja Kiira laskevat, että kun koti on loppuun asti kalustettu ja piha viimeistelty, uusi koti on tullut maksamaan jotakin 360–400 000 euron väliltä. Vaikka budjettiin laskettiin heti alusta asti liukumavaraa, kukkaron nyörit on pidetty tiukalla. Se on merkinnyt unelmien punnitsemista yhä uudelleen ja uudelleen, ahkeraa kilpailuttamista ja karsimista – sen miettimistä, mistä luovutaan.

”Suuri olohuone oli suunnittelun lähtökohta, halusimme tietoisesti satsata siihen”, Elmo tiivistää.
”Meille oli tärkeää, että olohuoneen seinät pysyvät ehjinä. Siksi makuuhuoneet on sijoitettu oman käytävänsä varrella, eikä niihin ole käyntiä olohuoneesta. Jonkun mielestä käytävä on hukkatilaa, mutta minimoimme neliöiden käytön liukuovilla ja lopulta käytävä kaventui 20 senttimetrillä. Silti siinä mahtuu kulkemaan hyvin, ja tarvittaessa myös apuvälineillä”, Elmo sanoo

Ensimmäinen ja ehkä viimeinen taloprojekti

 

Kodin rakentaminen tontin hankkimisesta loppukatselmukseen, omien häiden järjestely ja normiarjen pyörittäminen työssäkäynteineen. Tämän kaiken Elmo ja Kiira ovat ehtineet tehdä kahden viime vuoden aikana. Kysymys uuden talon rakentamisesta tulevaisuudessa vetää aikaansaavan parin mietteliääksi.

”Ehkä ei. Messurakentamisessa hyvää on se, että kaiken pitää valmistua ajallaan. Jalkalistat eivät jää puuttumaan seuraaviksi viideksi vuodeksi. Toisaalta aikataulu on tosi tiukka ja yöunista on ollut pakko tinkiä. Muuttovalmiin talon rakentaminen vaatii sekin paljon. Vasta käytäntö osoitti, kuinka vaativaa kokonaisuuden valvonta on ja lopulta vastuu kaikesta on meillä. Suunnittelimme kaiken huolellisesti, mutta jos lähdemme uuteen projektiin, vieläkin huolellisemman suunnittelun ja aikataulutuksen merkitystä ei voi liikaa alleviivata”, pari sanoo.

 

Teksti Päivi Laakso, Kuvat Niclas Mäkelä, Kuvausstailaus Riikka Kauvosaari
Artikkeli julkaistu Deko 7/2019 numerossa.